søndag 11. januar 2015

Bokstaver, kropp og helse.

Siden 2012 har det skjedd litt hos oss og både 8 åringen og meg selv har fått bokstav-diagnoser.

Hedda har en pappa med adhd, så vår mistanke at Hedda også hadde det har vært tilstede siden tidlig barnehagealder. Men ikke før hun begynte på skolen har det bydd på noen særlige utfordringer. Da ble det vanskelig å sitte i ro i klasserommet samtidig som hun skulle konsentrere seg om å jobbe. Hun har masse uroligheter i kroppen som i tillegg til å forstyrre henne selv, også forstyrrer de rundt henne. Skoledagen kunne være en kamp både for Hedda og lærer og ettermiddagene var som oftest ganske trøblete hjemme. Da var hun sliten og hadde ikke noe lyst eller energi til å gjøre lekser. Så det tok ikke mange månedene før vi kjente at vi trengte hjelp.
Jeg tok kontakt med skolen, PPT, Bup og i dag har Hedda hatt adhd-diagnose 8 måneder. Vi har fått hjelp og har valgt å gi henne medisiner for å se om hun kunne ha effekt av det. Jeg har vanskelig for å beskrive hvor mye bedre hverdagen er både for Hedda og oss nå. Hun jobber godt på skolen, hun er rolig og konsentrert i klasserommet og gjør leksene sine hjemme. Uten diskusjoner. Vi er bare takknemlige for at hjelpen både var der og fremdeles er der og for at skolen som Hedda går på nå er så god. Lærere og sfo-personalet er faglig flinke, opplyst og flinke til å informere.
Jeg har gått på kurs hos Bup for å lære mer om adhd, og lærer stadig nye ting om min egen fantastisk flotte datter. Hun sprudler og er glad, hun snakker mye, har venner, er glad i dyr, er lærevillig og smart og ikke minst utrolig morsom.

Så min erfaring av dette, er at det finnes mye god hjelp å få om du skulle være i en situasjon hvor du kan ha behov for å henvende deg til noen av de to instansene jeg har nevnt over. Jeg vet at det finnes mange usikre, redde og bekymrede foreldre som synes at både ppt og bup kan være "skumle". Men her er det altså mye faglig kunnskap og erfaringer hos mennesker som er der for å hjelpe sånne som oss. Noe jeg er takknemlig for hver dag. Vi har valgt å være åpen om det, noe som har vært rett både for oss foreldre og for Hedda sin del.

Om du lurer på noe i forbindelse med dette, så er det bare å spørre :)

Ønsker deg en fin søndagskveld *.*